Schouder - Knie - Heup

Schouder, knie en heupklachten:

Jaarlijks wordt door orthopeden veel schouder- knie en heupklachten gezien die heel goed door een Fysio- en /of Manueel therapeut behandeld kunnen worden.
Daarom is er initiatief genomen vanuit de ROF Gelderse Vallei, Afdeling Fysiotherapie, Afdeling (Top)Sportgeneeskunde en Maatschap Orthopedie van het Ziekenhuis Gelderse Vallei,
om een 'Werkgroep Schouder', 'Werkgroep TKA-THA' (knie en heup chirurgie aan de gewrichten) en 'Werkgroep VKB' (Voorste KruisBand) op te zetten.
ROF Gelderse Vallei staat voor Regionale Organisatie Fysiotherapie Gelderse Vallei. Gebieden die onder de regio Gelderse Vallei vallen zijn:
Amerongen, Bennekom, Barneveld, Ede, Ederveen, Elst (U), Harskamp, Heelsum, Leersum, Lunteren, Otterlo,Overberg, Renkum, Renswoude, Rhenen, Veenendaal, Wageningen en Wekerom.

 Werkgroep Schouder

De 'Werkgroep Schouder' bestaat uit sportfysiotherapeuten en manuele fysiotherapeuten in de regio ROF Gelderse Vallei, die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten met schouderklachten.
Deze Werkgroep heeft een samenwerking met de afdeling fysiotherapie en orthopedie van Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Op termijn wil de Project Groep Schouder zich aansluiten bij Schoudernetwerk Nederland.
Onze collega's Riekje Bruins en Loes van Aken zijn gespecialiseerd in schouderklachten en zijn verbonden en actief betrokken bij deze werkgroep Schouder.

Wij zien sinds de start van de samenwerking tussen de ROF groep en de orthopeden van ziekenhuis Gelderse Vallei een toename van verwijzingen naar Riekje Bruins en Loes van Aken.
Veel van de verschillende schouderklachten zijn door hen goed te behandelen.

 Werkgroep TKA-THA (knie - heup)

De werkgroep THA/TKA bestaat uit fysiotherapeuten in de regio ROF Gelderse Vallei die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten voor en na een heup- of knieartroplastiek(chirurgie van de knie en/of heupgewrichten).
Het netwerk is gecentreerd rondom het Ziekenhuis Gelderse Vallei: afdeling fysiotherapie en maatschap orthopedie.

Van ons team zijn collega's Eelco van Gulik en Melle Leutscher betrokken bij deze Werkgroep.

Werkgroep VKB (voorste kruisband knie)

De werkgroep VKB bestaat uit sportfysiotherapeuten in de regio ROF Gelderse Vallei die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten voor en na een voorstekruisbandreconstructie.

Onze collega Loes van Aken is verbonden aan de Werkgroep VKB.

 

 

Afdrukken E-mailadres

Duizeligheid (BPPD)

Acute draaiduizeligheid oftewel BPPD:

Heeft u als u uw hoofd beweegt last van draaiduizeligheid? Bijvoorbeeld bij voorover bukken, opstaan uit bed, of omkijken als u in de auto achter het stuur zit.

Het zou kunnen dat u dan te maken heeft met BPPD  (Benigne paroxismale positieduizeligheid, Acute draaiduizeligheid).

Als hier sprake van is dan zijn er wat oefeningen die u kunt doen om de klacht sneller te laten verdwijnen.

Kijkt u hiervoor en voor nadere informatie bijvoorbeeld op de website van thuisarts.nl.

 

Ook kunt u een afspraak maken met collega Annelous Fraanje of Riekje Bruins.

Zij hebben naast hun Master studie Manuele Therapie ook een module gevolgd over BPPD klachten.

Hierin hebben zij technieken leren beheersen die de klachten van BPPD kunnen verminderen of deze doen verdwijnen. 

Afdrukken E-mailadres

Claudicatio oftewel: etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?

De slagaders in uw benen voeren te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. 

U heeft misschien wel gehoord dat u 'etalagebenen' heeft. Deze term is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij kijken in de etalage van een winkel. 

De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arteriëel vaatlijden (PAV).  PAV wordt door de artsen ingedeeld in vier stadia:

 

-Stadium 1: U heeft wel een vernauwing maar nog geen typische klachten van claudicatio intermittens (etalagebenen).

-Stadium 2: U heeft last van etalagebenen. Afhankelijk van de loopafstand maken artsen een onderscheid tussen 2A en 2B. Bij een stadium 2A kunt u pijnvrij meer dan 100 meter lopen. Bij een stadium 2B treedt de pijn op voor dat u 100 meter gelopen heeft. De meerderheid van de patiënten blijft in stadium twee.

-Stadium 3: U heeft ook in rust pijn in de benen en/of de voeten. De pijn vermindert wanneer men het been van het bed laat afhangen. De toevoer van zuurstof en voedingsstoffen komt in het betroffen been ernstig in het gedrang.

-Stadium 4: Aan de getroffen voet komen niet genezende wonden, necrose of gangreen voor. Er bestaat gevaar voor amputatie.

De stadia 3 en 4 worden door de artsen kritieke ischemie genoemd. Bij kritieke ischemie wordt een lage bloeddruk in de benen gemeten (minder dan 50 mmHg  t.b.v. de enkels en/of 30 mmHg ter hoogte van de grote teen).

 

Waar komt de pijn in de benen vandaan?

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking (medische term: atherosclerose) vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo'n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo'n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer.


Atherosclerose:

 

 

Wat is de oorzaak?

Risicofactoren voor vernauwingen in de beenslagader zijn:

 • roken
 • hoge bloeddruk
 • diabetes mellitus (suikerziekte)
 • een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
 • overgewicht
 • weinig lichaamsbeweging

Ook aanleg en leeftijd spelen een rol. (Bron:www.etalagebenen.nl)

 

Onze  collega's  Jeanet Markvoort en Glenn van den Bergh zijn verbonden aan het Claudicatio Netwerk Nederland. Zij hebben zich gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten met vaatlijden.

Afdrukken E-mailadres

Shockwave Therapie

SHOCKWAVE THERAPIE

Extracorporal shockwave therapy (ESWT) ofwel shockwave therapie heeft de wereld veroverd. Oorspronkelijk werd deze therapie alleen gebruikt bij het verbrijzelen van nierstenen. De laatste jaren wordt ESWT ook toegepast in de revalidatie, orthopedie, chirurgie en reumatologie. De shockwaves geven een ontstekingsremmende werking en een versnelling van weefselherstel. Daarnaast treedt er opvallend snel pijnafname op.

 GELUIDSIMPULSEN

Shockwave therapie is een moderne en doeltreffende behandelmethode. De term ‘shockwave’ verwijst naar hoogenergetische geluidsimpulsen die zich als golven dwars door een medium heen verplaatsen (water, lucht of een vaste stof). In de moderne pijntherapie word de shockwave therapie toegepast voor de behandeling van pijnlijke zones. Shockwaves versnellen het genezingsproces door het lichaam te activeren, ze stimuleren het metabolisme en verbeteren de bloedcirculatie waardoor sneller genezing kan optreden.

 HOE WORDT SHOCKWAVE THERAPIE UITGEVOERD

Eerst wordt er gel op het behandelgebied aangebracht. Daarna wordt het shockwave behandelpistool op de huid geplaatst en worden de shockwaves toegediend door middel van kleine ronddraaiende bewegingen. De behandeling duurt zo’n 5-10 minuten per sessie en wordt een- of tweemaal per week gegeven.

VORMEN VAN SHOCKWAVE THERAPIE

Er zijn verschillende vormen van shockwave therapie.
Afhankelijk van indicatie, dieptewerking, actualiteit, reactiviteit en aanwezige apparatuur,maakt de fysiotherapeut een keuze voor een bepaalde vorm.
In onze praktijk passen wij Radiale therapie toe. Hierbij wordt de energie over een groter (radiaal) oppervlak verdeeld. Deze apparaten produceren een laag tot gemiddeld energieniveau.

 SHOCKWAVE KAN WORDEN TOEGEPAST BIJ DE VOLGENDE KLACHTEN:

-Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting

-Chronische elleboogklachten (tennis- of golfers elleboog)

-Pijnklachten net onder de knieschijf

-Chronische pijnklachten aan de achillespees (achillodynie)

-Hielpijn (hielspoor), pijn onder de voet

-Chronic Pelvic Pain syndroom (CPPS)

-Chronische nek-, schouder- of rugklachten

-Trigger points

-Bursitis en tendinitis

Afdrukken E-mailadres

Hardloopanalyse

Wilt u meer inzicht in hoe u blessurevrij kunt hardlopen of sporten?
En hoe u uw hardlooptechniek kunt verbeteren? Doe dan eens een hardloopanalyse.
 
Voor wie is de hardloopanalyse

•    Voor alle sporters in combinatie met hardlopen, zoals hardlopen, voetbal, hockey, etc.
•    Als je hardloopblessures wilt voorkomen
•    Als je blessures hebt die niet over gaan of door het hardlopen steeds terug komen
•    Andere klachten waardoor u niet meer kunt sporten
•    Als je harder of efficiënter wilt lopen
•    Als je een goede basis wilt waarop je zelf verder kunt werken
•    Als je advies wilt in jouw keuze voor een bepaalde sport, beste aanpak, materiaal, kleding en schoeisel.
•    Voor sportmedische begeleiding van trainingsprogramma’s en prestatieverbetering.

Om blessurevrij te (starten met) hardlopen zijn de volgende zaken belangrijk:

1. goede biomechanica (techniek en rompstabiliteit);
2. goede intensiteit;
3. goed schoeisel. Eventueel sportsteunzolen.

De laatste 10-15 jaar is er veel sportmedisch wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de biomechanica van het hardlopen.
Uit deze onderzoeken blijkt dat gebrekkige looptechniek en/of gebrekkige rompstabiliteit een belangrijk aandeel hebben in blessures/gevoeligheid voor overbelasting.
Behalve de blessure te behandelen is het effectiever om daarnaast ook de looptechniek te analyseren en zo nodig te verbeteren.

Wat doen wij

U stapt bij Fysiomed Bravenboer op de loopband in sportkleding en met uw loopschoenen aan. U gaat een paar minuten warm lopen.
De fysiotherapeut zal vervolgens uw looptechniek in Slow-Motion filmen. Op deze manier kan naderhand goed gezien worden hoe uw looptechniek op dat moment is.
U bekijkt de opname samen waarbij de therapeut analyseert waar de verbeterpunten liggen.
Met de aanwijzingen gaat u direct weer de loopband op en volgt er weer een opname.
Leuk om te horen en te zien is het verschil in beleving als de therapeut vraagt weer even op de oude manier te lopen.
Na afloop van beide opnames kunt u goed uw oude- en nieuwe looptechniek vergelijken.
Na beantwoording van uw vragen gaat u met de nieuwe aanwijzingen zelf thuis aan de slag.
U bespreekt met uw therapeut of u eventueel een vervolg afspraak maakt.

Afdrukken E-mailadres

Bekkenproblematiek

Bent u zwanger, pas bevallen of heeft u nog steeds klachten vanaf zwangerschap, bevalling of kraamtijd?
Én heeft u pijn in uw rug, bekken, rond het schaambot, de SI-gewrichten, het heiligbeen, de stuit, de bil of uitstralend in het bovenbeen?

Helaas ervaart ongeveer de helft van de zwangere vrouwen rond en na hun zwangerschap pijn in de omgeving van het bekken.
Pijn rond het schaambeen, lies, schede, onder in de rug of rond de stuit zijn typische bekkenklachten.
Vrouwen die ervaring hebben met bekkenpijn, weten hoe hun leven hierdoor wordt belemmerd.
Een van de oplossingen die Fysiomed Bravenboer biedt is de bekkentherapie volgens de methode van Cecile Röst.

Annelous Fraanje heeft de scholing voor deze methode met succes afgerond. Zij is uw specialiste op dit gebied.

Afdrukken E-mailadres

 • Climax Ede
 • Justforfeet
 • Mhc Ede
 • Podotherapie Rondom
 • Runnersworld Ede
 • Wageningen Ur
 • LIB XL klein